7 Ocak 2015 Çarşamba

TEKNİK NEZARETÇİLİK -DAİMİ NEZARETÇİLİK




            Öncelikle, bu yazacaklarım için aranızdan pek çoğunun bana kızabileceğini bilerek bile olsa bir şeyler söylemek istiyorum. Tanıdığım birçok meslektaşım hem büro sahibi olarak hemde Teknik Nezaretçilik yaparak sektörde geçimini sağlamaktalar. Ancak küçük hesaplar ve küçük çıkarlar sebebi ile bir türlü bir araya gelemeyip örgütlü bir yapıya dönüşemediğiniz ve MMO ile aman MİGEM i küstürmeyelim yoksa işlerimiz çıkmaz mantığı ile var olan bu güçlü örgütlere destek vermediğiniz için kendi sonunuzu kendiniz hazırlıyorsunuz. Sanki hepinize “Tüzel Kişilik” verilmesi garanti imiş gibi sessiz kalmaya da devam ediyorsunuz yada hepiniz bürolarınızı kapatıp, Teknik Nezaretçiliklerinizi bırakıp  Daimi Nezaretçilik işine başlayacaksınız bilmiyorum.
             Ama tüm bunlara rağmen genede bir çatı altında bazılarınız istemese bile kalabildiniz ve bunu tamamıyla MMO ya borçlusunuz, gel gelelim yeni TMMOB ve yeni Kanun ile tek örgütlü bağınız olan MMO da etkisizleştirilirse ne yapacaksınız siz düşünün.
          TMMOB nin etkisizleştirilme girişimleri ile birlikte meslektaşlarımızın MMO ya doğrudan bağımlılıklarını sağlayan Teknik Nezaretçiliğin kaldırılıp yerine Daimi Nezaretçilik sisteminin getirilmek istenmesinin altında yatan gerçek sebepler nedir.
 Bu konuya öncelikle “paranoyak açıdan” bakalım;
1-TMMOB yi hep bana muhalif olduğu için istemiyorum.
2-MMO yu seçimle alamıyorum “bana yar olmayanı kimseye yar etmem”.
3-Maden bize(jeoloji mühendislerine) bu hak verilmiyor, o zaman bu hakkı maden mühendislerinin elinden de alalım görsünler günlerini.
4-Muhalif olan Örgütleri, Dernekleri vs. etkisizleştirir, üyelerinin bağlarını buralardan koparırsak yada bunları yok edersek ,(parçala, böl ve yönet)daha iyi bir Türkiye olur.
  İkinci olarak   “Paranoyanın” bize sağlayacağı olası sonuçları açısından bakalım;
1-Deneyimli meslektaşlarımızın büyük ölçüde işten el çektirilmesi,
2-Deneyimsiz yada yeni mezun meslektaşlarımızın tabiri caiz ise bıçak altına yatırılması, işverenin kölesi ve/veya mühendis olmayan kişilerin(çavuş, operatör, muhasebeci, şirket avukatı vs.) emri altına getirilmesi,
3-Kadın meslektaşlarımızın “tüzel kişilik”ile birlikte nerede ise tamamının işsiz kalması,
bu paranoyanın olası sonuçları olabilecektir.
            Siz bu listelere istediğiniz kadar ekleme yapabilirsiniz.
           Ama Kanun gerekçesine baktığımızda “faaliyetlerin can ve mal emniyeti açısında daha teknik ve güvenilir şekilde yapılarak kazaların en aza indirgenmesi hedeflenmiştir” diyorlar ya, bırakın sanki kazaların tek sorumlusunun Teknik Nezaretçiler olarak gösterilmeye çalışılmasını, yıllardır devam eden bir sistem olan Teknik Nezaretçiliğin kaldırılması ile Allah korusun daha çok kazalara neden olacaksınız.
              Yeni kanunda baktığımız zaman ne anlaşılıyor,  Kanun anlaşılması zor cümleler ile yada muallakta kalan her anlama çıkabilecek kelime ve cümlelerle yapılmaz yapılmamalıdır da.
 Daimi nezaret ve teknik eleman
        Madde 31 – Kaynak tuzlaları hariç olmak üzere maden işletme faaliyetleri, maden mühendisi nezaretinde yapılır. Maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetlerinde, asgari bir maden mühendisi daimi olarak, işletme tekniği, büyüklüğü ve yapısal durumu göz önüne alınarak diğer meslek disiplinlerinden mühendis istihdam edilmesi zorunludur. Daimi nezaretçi ile vardiyalı çalışan işletmelerde işletmenin büyüklüğü ve niteliği esas alınarak her vardiyada zorunlu olarak istihdam edilecek maden mühendisi ve görevlendirilecek diğer mühendislerin görev, yetki, sorumlulukları, atanma usul ve esasları, eğitimi, çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.
             Teknik Nezaretçiliğin adı Daimi Nezaretçi olarak mı değiştiriliyor yada tamamen yeni bir sistemmi getiriliyor pek açık değil. Yine trajik komik bir durum “işletme tekniği, büyüklüğü ve yapısal durumu” hangi şartlarda oluşur “diğer meslek disiplinlerinden mühendis” ne demek belli değil.(bir örnek verecek olursam jeneratör aldım elektrik ürettiği için elektrik mühendisimi yada jeneratör bir makine olduğu için makine mühendisimi yada her ikisini birliktemi çalıştırmak zorundamıyım belli değil bu durumda ne yapacağım açıp MİGEM emi sormak gerek o bile belli değil)ama açıkça yazılmasa da “Jeoloji mühendisi şart” kardeşim belli oluyor.
Peki bu düzenlemenin pratikte uygulanması mümkün mü?
             Hepimizin bildiği bir gerçek varki, pek çok ruhsat sahibinin birden fazla sahası var ve bu sahalarda daimi nezaretçilik ile teknik nezaretçilik nerede ise iç içe geçmiş durumdadır. Açıkçası pek çok ruhsat sahibi 5 sahası varsa, 5 daimi nezaretçi yerine “mali disiplinleri” açısından bu sahaların hepsinin üretimini ve sorumluluğunu bir tek teknik nezaretçi ile birlikte yürütmektedir. Eğer üretim yaptığı saha sayısı 5 den fazla ise bu defa genel olarak dışarıdan teknik nezaretçi ataması yaptırtarak üretimini yapmaktadır. Bu olasılıkların bu ve buna benzer her şekli uygulamada zaten vardı.
           Şimdi arz ve talep döngüsü ne göre yılda bir ay, iki ay çalışan sahaların ve/veya mevsimsel şartlar sebebi ile en fazla 4-6 ay çalışabilen sahaların bundan sonra üretimlerini bir mühendis yerine 5.6.7 mühendis çalıştırarak yapma zorunluluğumu geliyor (maddeden böyle anlaşılıyor) ancak ruhsat sahipleri bunu hem mali sebepler hemde yasal (SGK vs,)mevzuatlar gereği yapmaz, yapmakta istemez.
         Sonuçta bir daimi nezaretçi bulunduğu sahanın haricinde aynı anda birden fazla sahanın daimi nezaretçi defterini yasal olarak imzalayamayacağı için ,haliyle bazı sahalarda kaçak üretim olabileceği gibi (nasıl olsa ciddi bir üretim kontrolü yok)SGK ya tabi olmadan (yakalanmaz ise sorun yok)kaçak mühendiste çalıştırılabilecektir. İşte asıl kazalarda bu durumlarda oluşabilecektir. Yani kaş yaparken göz çıkarılacaktır.
            Ama sadece adı değişecekse, yani yine bir maden mühendisi aynı anda birden fazla sahayı kontrol ediyor olacaksa bu defada Kanuna koyduğunuz “Maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetlerinde, asgari bir maden mühendisi daimi olarak,”  maddesi, uygulamada imkansız hale gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder