27 Ocak 2015 Salı

“Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” (1)



Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” (1)
          Sayın Bakanın ifadesine göre; “Teknik nezaretçi uygulamasının yeraltı kömür işletmesine 3 dakikalığına, 3 saatliğine, 3 günlüğüne uğranılan yerler olduğunu görüyoruz. Bunun yerine orada sürekli kalacak, yeterince maden mühendisimiz var, sayıları itibarıyla bunu odalarımızla da konuştuk daimi nezaretçi olarak kalacaklar” .
        Biri Sayın Bakana söylemeyi unutmuş yeraltında işletmelerinde yasa gereği zaten Daimi Nezaretçi çalışıyordu, amaç kazaların önlenmesi ise Teknik Nezaretçiliğin kaldırılması ve yerine Daimi Nezaretçi sisteminin getirilmesi ile yer altı kömür sahalarında çalıştırılması gereken mühendis sayısı ikiden bire düşüyor.         
            Maden mühendislerine o kadar ihtiyaç olacak ki inşallah maden mühendisi ithal etmeyi düşünmeyiz. . Aman dikkat mühendis ithal etmeyin adamlar aç kalır. İş bulma şansı bulanlarda bu maaşlara çalışırdı zaten.
         Yeraltında sürekli kalacak yeterli sayıda mühendis varmış ya, mühendis adam kazmacının başında mı duracak, o zaman ver mühendisin eline kazmayı kömürü de o kazsın. Hiç olmazsa başına bir şey gelirse, kendi etti kendi buldu dersiniz olur biter.       
        Siz mühendisliği ne sanıyorsunuz; size göre elinde gaz lambası sürekli ocakta duran, canı sıkıldıkça da, kim işe geldi, kim erken gitti, kim işten kaytarıyor, kim sigara içiyor,  diye kontrol eden, bunun için her saniye ocağa bakan ve vardiyadan çıkarken de her gün nezaretçi defterine günlük tutan adam mı mühendistir.
Israrla belirtiyorum İllaki bir düzenleme yapılacaksa;
-Yer altı işletmeleri için il sınırlaması getirilebilir,
-Yer altı işletmeleri için aynı ilde ikamet zorunluluğu getirilebilir,
-Yer altı işletmeleri için 15 gün yerine 7 günde bir defter tutma zorunluluğu getirilebilir,
-Sadece yer altı işletmelerinde Teknik Nezaretçilik kaldırılabilir.
               Bu düzenlemenin pratikte uygulanması mümkün mü?
             Hepimizin bildiği bir gerçek var ki, pek çok ruhsat sahibinin birden fazla sahası var ve bu sahalarda daimi nezaretçilik ile teknik nezaretçilik nerede ise iç içe geçmiş durumdadır. Açıkçası pek çok ruhsat sahibi 5 sahası varsa, 5 daimi nezaretçi yerine “mali disiplinleri” açısından bu sahaların hepsinin üretimini ve sorumluluğunu bir tek teknik nezaretçi ile birlikte yürütmektedir. Eğer üretim yaptığı saha sayısı 5 den fazla ise bu defa genel olarak dışarıdan teknik nezaretçi ataması yaptırtarak üretimini yapmaktadır. Bu olasılıkların bu ve buna benzer her şekli uygulamada zaten vardı.
           Şimdi arz ve talep döngüsü ne göre yılda bir ay, iki ay çalışan sahaların ve/veya mevsimsel şartlar sebebi ile en fazla 4-6 ay çalışabilen sahaların bundan sonra üretimlerini bir mühendis yerine 5.6.7 mühendis çalıştırarak yapma zorunluluğumu geliyor (maddeden böyle anlaşılıyor) ancak ruhsat sahipleri bunu hem mali sebepler hemde yasal (SGK vs,)mevzuatlar gereği yapmaz, yapmakta istemez.
         Sonuçta bir daimi nezaretçi bulunduğu sahanın haricinde aynı anda birden fazla sahanın daimi nezaretçi defterini yasal olarak imzalayamayacağı için, haliyle bazı sahalarda kaçak üretim olabileceği gibi (nasıl olsa ciddi bir üretim kontrolü yok)SGK ya tabi olmadan (yakalanmaz ise sorun yok)kaçak mühendiste çalıştırılabilecektir. İşte asıl kazalarda bu durumlarda oluşabilecektir. Yani kaş yaparken göz çıkarılacaktır.
            Ama sadece adı değişecekse, yani yine bir maden mühendisi aynı anda birden fazla sahayı kontrol ediyor olacaksa bu defada Kanuna koyduğunuz “Maden ruhsat sahalarındaki işletme faaliyetlerinde, asgari bir maden mühendisi daimi olarak,”  maddesi, uygulamada imkânsız hale gelecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder