14 Ocak 2015 Çarşamba

SEVGİLİ MADENCİ PATRONLARI (3)



SEVGİLİ MADENCİ PATRONLARI (3)
TÜZEL KİŞİLİK (2)
             MİGEM de İşletme Ruhsatlı sahaya ait herhangi bir dosyaya baktığınızda, genelde göze çarpan hususlardan bir taneside, ruhsat sahibinin nerede ise abartısız her Arama Faaliyet Raporunu, İşletme Projesini, İşletme Faaliyet raporlarını her yıl farklı bir mühendise imzalatmış olduğu gerçeğidir. Bu çok “normal” bir durumdur çünkü bir önceki hizmetin bedeli onu hazırlayan, imzalayan, MİGEM’ e teslim eden mühendise ödenmemiştir. Ruhsat sahibi tarafından bir önceki raporu hazırlayan ve imzalayan mühendisten yeni bir hizmet istenildiğinde ise daha önceki hizmetin “hâşâ hak etmediği” bedeli istenilmiş, ancak kendisi bu bedeli ödemek istememiştir. Bu nedenle de bir başka mühendis ile temas kurmuştur çünkü mühendislik hizmetleri bedava olmalıdır, neden para ile satın alınsın ki.
            MMO kayıtlarına göre ülkemizde siz ruhsat sahiplerine “bedava hizmet sunabilecek tamı tamına 16.500 maden mühendisi, 10.500 Teknik Nezaretçi maden mühendisi ve 4.250 Serbest Mühendislik Müşavirlik firması var. Biri olmazsa diğeri olur, elinizi sallasanız yeter.
            İster Müşavirlik hizmeti versin, ister Teknik yada Daimi nezaretçilik hizmeti versin, maalesef meslektaşlarımın gözünüzde “sevgilileriniz” kadar kıymeti olmadı.
           Neler dediniz birlikte hatırlayalım;
-Diplomalı mafyalar, diplomalı haraççılar
-Ne yapıyorsun da ben sana bu parayı vereyim
-İki satır yazı için çok para istiyorsun, filanca şu paraya aynı işi yapıyor
-Ayda bir geliyorsun iki satır yazıyorsun bir dünya para istiyorsun(adam senin sahanın sorumluluğunu almış, maazallah kaza olsa önce o tutuklanır ama olsun) bu örnekleri arttırabiliriz tabii ki.
           Eeee şimdi ne olacak bu “Tüzel Kişilik” işi olursa, bunların hepsi ortadan kalkacak, hizmet aldığınız her işe para ödeyeceksiniz, para ödememek için tüm kaçış yollarınız tıkanacak, daimi olarak mühendis çalıştırmak ve dahada önemlisi “amme hizmeti”  olan bu işe sürekli maaş vermek zorunda kalacaksınız, onların uyarılarını dinlemek zorunda kalacaksınız, onlara değer vereceksiniz, eski günleri yad edip lan eskiden yılda birkaç kuruş verip helalleşme kağıdını alıp işi bitiriyorduk, nerde o eski günler “ne olacak bu memleketin hali”  demekten mi korkuyorsunuz. Korkmayın ve gücünüzü hafife almayın, ters bir durumda “lan ben senin Tüzel Kişiliğini iptal ettireyim de gör” dersiniz ve iptal ettirirsiniz. Nasıl olsa ortam buna uygun.
           Bunları hak etmeyenlerden bir kez daha özür ama eğer bugün işlerin sizin içinde iyiye gitmediğini düşünüyorsanız tüm bunların sebebi ve sorumlusu, meslektaşlarıma ve meslektaşlarınıza sahip çıkmadığınız için sizsiniz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder