15 Ocak 2015 Perşembe

SEVGİLİ MADENCİ PATRONLARI (4)



MADENCİLİĞİN SONU " SEN BULACAKSIN, İKTİDAR İHALE EDECEK, PARASI OLAN ALACAK"

               Şimdi bu başlığa bakınca sanki farklı bir uygulama vardıda benim mi haberim yoktu diyorum.

          Neden yasada öngörülen bu  Ruhsatlandırma Madde 16 – Ruhsatlar ihale ile verilir. I. Grup ve II. Grup (a) bendi madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir. II. Grup (b), III. Grup ve IV. Grup madenler arama ruhsatı, V. Grup madenler arama sertifikası ile aranır.” Maddesine bu kadar karşı çıkılıyorki?

             I.ve II  (a)gruplar hariç ki bunların arama dönemi diye bir safhası yok. diger gruplarda Arama ruhsatı veya V. grupta arama sertifikası vardır ama en çok arama IV (c)grupta yapılır yani metalik madenlerde yapılır özelliklede bu işe en çok yatırımı yani en çok aramayı da genel olarak altın ve bakır madencileri yapar.
             Özellikle 3213 Sayılı Maden Kanununun yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar geçen 30 yıllık sürede tesadüfen ve/veya “bilimsel yaklaşımlarla” bir mostra görmüş yani kendisi bulmuş, arama ruhsatını almış, biraz detay arama ile cevheri bulmuş, işletilebilir olduğuna inanmış, daha sonra işletme ruhsatını ve izinlerini alarak sahayı kendisi çalıştıran kaç ruhsat sahibi var.Bu oran % 1-2 yi geçmez. Geriye kalan ruhsatlar hep birilerine, sahanın durumuna göre(yeri, iklimi, rezervi, tenörü vs.)devir edilmiştir.
          Yani sonuç hep aynıdır sen bulmuşsundur parası olan bir başkası gelip almıştır. Yeni yasa ile bana göre değişecek tek şey sadece ruhsatın devri için ödenen paranın (bazen milyon dolarlar)Devlet tarafından alınması olacaktır. Spekülatörler, fırsatçılar, vurguncular, gözü doymayanlar, üç kuruş para harcadığı saha için milyon dolar isteyenler elbette ki bu işe çok üzüleceklerdir.
           Yani sorun bir şekilde sistemin kendi içerisinde zaten var sadece aktörler değişecek. Ama kişisel fikrim bu uygulama mevcut sorunu çözebilecek mi elbette ki hayır, nedenmi çünkü tarih tarihi yazan kalemi tutan ele göre değişmektedir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder