17 Ocak 2015 Cumartesi

KOMPLO TEORİSİ




 YILLARDIR UYGULAMADA YARAR SAĞLAMAYAN küçük BİR NOKTA

             Yeni kanun tasarısında basit bir kaç cümle ile geçiştirilen bir nokta daha var;
         MADDE 1- 4.6.1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 2 nci maddesinin ikinci fıkrasının (IV) numaralı bendine aşağıdaki alt bent eklenmiş ve (VI) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmıştır.
           VI. Grup madenler
          Radyoaktif Mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.
         IV. Grup madenler
          d) Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler.
          Kanun gerekçesine bakalım;
         MADDE 1- 3213 sayılı Maden Kanununda, aranması ve işletilmesi yönünden IV. Grup madenlerden bir farkı bulunmayan Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler VI. Grup madenler olarak yer almaktadır. Ancak, bu madenlerin ayrı grup maden olarak Kanunda yer alması uygulamada yarar sağlamamış olup, söz konusu madenler IV. Grup madenler ile aynı kapsamda değerlendirilmiştir. Bu nedenle madde ile bu madenler IV. Grup (d) bendi madenler olarak düzenlenmiştir.
        Kanundaki geçici maddelere bakalım;
      VI. Grup maden ruhsatlarının IV. Gruba alınması:
      GEÇİCİ MADDE 26- Yürürlükteki VI. Grup maden ruhsatları IV. Grup olarak ruhsatlandırılır. Aynı alanda IV. Grup maden ruhsatı bulunması halinde IV. Grup ve VI. Grup maden ruhsatlarının işlemleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki kazanılmış haklarına göre yürütülür. Ruhsatların birbirleri ile çakışmaması halinde, yürürlükteki VI. Grup maden ruhsatları, IV. Gruptaki alan sınırlamasına uymak kaydıyla tüm madenlere hak sağlar.
       Şimdi bu durumun birde tam tersi yokmu SORUYORUM, daha önce IV. grupta olupta, VI. grup ta yer aldığı için bu madenlere hak sağlamayan ruhsat sahipleri çakışma olmaması durumunda, bu madenlere (VI. grup) hak sahibi olmayacaklar mı?  
       Yoksa bütün derdiniz bu mu,30 yıldır bir o grupta, bir diğer grupta gezen Uranyum, Toryum, Radyum gibi elementleri içeren radyoaktif mineraller ve diğer radyoaktif maddeler mi acaba.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder