13 Ocak 2015 Salı

SEVGİLİ MADENCİ PATRONLARI (1)



SEVGİLİ MADENCİ PATRONLARI (1)
          Bu kanun tasarısından sonra sizede birkaç söz etmemek olmazdı. Elbette ki bu tasarıda “ortak noktalarımız” ile olmasa da sizinde karşı çıktığınız pek çok şey var biliyorum. Bugüne kadar işinize gelen yada gelmeyen bir sürü uygulamaya sesiniz neden çıkmadı da şimdi ne oldu  “cılız”da olsa ses verilmeye başlandı.
           Öncelikle üzülerek belirteyim ki “korku imparatorluğu” na siz herkesten önce yenik düştünüz ve meslektaşlarımız, meslektaşlarınız ile sektöre ne yapılırsa yapılsın aman banane benim işim yürüsün gerisini boş ver mantığı ile ses çıkarmamayı kendinize huy edindindiniz. Ama galiba artık anladınız ki siz ses çıkarsanız da çıkarmasınızda, sizin içinde iyi şeyler olmuyordu ve bırakın mevcut yasa tasarısını önceki uygulamalar ilede olmayacaktı.
Ruhsatlandırma
       Madde 16 – Ruhsatlar ihale ile verilir. I. Grup ve II. Grup (a) bendi madenler için doğrudan işletme ruhsatı verilir. II. Grup (b), III. Grup ve IV. Grup madenler arama ruhsatı, V. Grup madenler arama sertifikası ile aranır.
             Öncelikle bu yazdıklarımı hak etmeyenlerden özürle söze başlamak istiyorum ama ne yazıkki 25 yıllık MİGEM tecrübem bana sektörde devletin elinde bulunan ruhsatlar dâhil sadece % 10-15 lik bir kesimin bunu yapmadığını gösterdi. Çantacı tabir edilenleri bir tarafa bırakırsak ki onların zararıda en az sizler kadar oldu.
            Bugüne kadar hep, ya kendinize rakip olmasın diye yada ileride değer kazanırsa  işletirim veya satarım diyerek pek çoğunuz her zaman ihtiyacınızdan çok daha fazla sahayı elinizde tutmadınız mı ve o sahalarınız aman  iptal edilmesin diye kanun boşluklarından faydalanarak elinizde tutmak için çabalamadınız mı. Kimileriniz hiç abartısız onlarca, yüzlerce ve hatta binlerce sahaya müracaat yapıp nerede ise tüm ülkeyi yeni müracaat ve aramalara  kapatmadınız mı. Bu durum çokmu iyiydi.
            Hasbelkader sahası olupta gerçekten kendisi çalıştırmak isteyen ama sermayesi olmayanlara destekmi oldunuz, hayır peki köstekmi oldunuz evet, sonuçta onlar aradılar, buldular ama onlar; sermaye desteği veya ortaklık yerine çok ağır koşullarda rödevansa zorlandılar, pek çoğuda bundan hiç kazanç sağlayamadı.
           Yani devletin iyi niyeti pek çok kez, bir şekilde kötüye kullanıldı. Bana göre bu maddenin taslak yasaya konmasının tek sorumlusu sizlersiniz. Peki kötümü bence hayır, eğer tasarı geçer sistem yasallaşırsa ve uygulamada başarı sağlanabilirse(en önemlisi bu)uygulama devletin ve sektörün yararına olur.
          Tabiî ki önce Arama ve İşletme ruhsat ihalelerinin kesin bir çizgi ile birbirlerinden ayrılması ve bu iki kesimin aynı ihalelere girmesi yasaklanmalıdır. Yani aramayı yapan firmanın arama yaptığı sahanın işletme ihalesine girmesi yasaklandırılmalıdır. MTA ya bu konuda verilecek gerçek ve ciddi destek ile ve yeni tasarının yasalaşmasıyla oluşması ve kurumsallaşması mümkün olabilecek gerçekten profesyonel arama şirketleri aracılığı ile arama ruhsatlı sahaların gerçek rezervi, kalite veya tenörü tespit edilerek işletme ihalesi yapılabilecek ve bu sahalar gerçekten ihtiyaç sahiplerine,gerçekten sahayı işletmek isteyenlere ve gerçek değeri üzerinden verilebilecektir. Profesyonel arama şirketleri yatırım masraflarını ve karlarını ihale bedeli üzerinden alabilirler. Bunun nesi kötü.
            Madenciliğin ciddi anlamda sermaye gerektiren bir iş olduğu aşikar bir durum, yani bu sektör ciddi yatırımcıyı isteyen bir sektördür. Bugüne kadar sermayesi olupta bu sektöre yatırım yapmak isteyen ancak istenen “abartılı ruhsat bedelleri” sebebi ile neye para yatıracağından korkan yeni pek çok yeni girişimcinin de bu yolla önü açılabilecektir aynı zamanda neye yatırım yaptığını, yatırımının kendisine ne zaman ve ne kadar olarak geri dönebileceğini en azından görebileceklerdir. Bunun nesi kötü.
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder