3 Ocak 2015 Cumartesi

TEHLİKENİN FARKINDAMISINIZ


Yetkilendirilmiş tüzel kişiler: Genel Müdürlükçe yetkilendirilen, Kanun kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken faaliyet raporları, projeler gibi her türlü teknik belgeyi hazırlamaya ve faaliyetleri izlemeye yetkili olan tüzel kişiler.

         Kanun kapsamında tanımlanan işlemleri yapmak üzere kurulan tüzel kişiler, Genel Müdürlükten yetki belgesi almakla yükümlüdürler. Yetki belgesinin verilmesi, yetkilendirilmiş tüzel kişilerin denetimi, uyarılması, yetki belgesinin askıya alınması ve belgenin iptal edilmesi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.


TÜZEL KİŞİ NEDİR

Gerçek kişilerden oluşan fakat yasaya göre onlardan ayrı ve aynen gerçek kişiler gibi hak ve yükümlülükleri olan kuruluşlardır. Diğer bir deyişle, hukukta belirli bir amaç çerçevesinde örgütlenmiş bazı insan ve mal toplulukları tek bir "varlık" niteliğinde kabul edilmiş ve bu topluluklara da insan gibi hak sahibi olmak ve yükümlülük ve borç yüklenebilme olanağı tanınmıştır. Bu gibi mal ve insan topluluklarına hukukta tüzel kişi ya da eski deyimle "hükmi şahıs" adı verilir. Örneğin, dernekler, ticaret şirketleri, belediyeler, üniversiteler, vakıflar, v.s. birer tüzel kişidir. Dolayısıyla bir dernek, dernek üyelerinden, bir ticaret şirketi de ortaklarından ayrı bir hukuki kişiliğe sahiptir. Üyeler veya ortaklar değişebilir ama tüzel kişilik devam eder. Tüzel kişilerin de borçları, hakları ve alacakları vardır. Bazan tüzel kişiler özel tüzel kişiler ve kamu tüzel kişileri diye gruplandırılırlar. Kamu hizmetlerini yürütmek üzere kurulan ve emretme gücüyle donatılmış olan tüzel kişiler ikinci gruba girer. Devlet, belediye, il özel idaresi, üniversite, V.b. gibi. Kamu tüzel kişisi sayılmayanlar da özel niteliktedir. Ticaret şirketleri, dernek ve vakıflar, iktisadi devlet teşekkülleri en önemli örnekleridir.

Kaynak: http://tuzelkisi.nedir.com/#ixzz3NkOpKuPb

YÖNETMELİK NEDİR

Kanun ve tüzüklerin tatbiki için çıkarılan idari düzenleyici işlem. İdare, kanun ve tüzüklere göre vazifelerini yapabilmek için, kendi yetki sahalarına ait olmak üzere, gerekli düzenlemeleri yönetmelikler çıkarmak suretiyle yapabilir. Eski ismi talimatnamedir
Anayasada; Bakanlıkların ve kamu tüzel kişilerin kendi görev alanlarını ilgilendiren kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyle, yönetmelikler çıkarabilirler ve bu yönetmeliklerin Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girecekleri belirtilmektedir (mad. 124). Anayasanın bu hükmü doğrultusunda çıkarılan yönetmeliklere "Uygulama Yönetmeliği" denir. Bunun dışında, idarenin faaliyetlerini düzenleyen, bazı hallerde yalnız kendi mensuplarını ilgilendiren yönetmelikler de vardır. Bunlara "Adi Yönetmelik" denir. "Uygulama Yönetmelikleri"nin Resmi Gazete’de yayınlanması gerekir. Fakat, "Adi Yönetmelik"lerden vatandaşları ilgilendirenlerin yayınlanması, diğerlerinin de alakalı kişilere duyurulması yeterlidir.
Yönetmelikler, kanun ve tüzüklere aykırı olamayacağı gibi, diğer üst hukuk prensiplerine de aykırı olamazlar. Kanuna ve tüzüğe aykırı olan yönetmeliklere karşı Danıştayda iptal davası açılabilir.

Sözlükte "yönetmelik" ne demek?
1. Genellikle bir kuruluşun çalışma yöntemini belirleyen, bu kuruluşta çalışanların uyacakları kuralların tümü.
2. Bu kuralların yazılı olduğu belge, talimatname: kurum yönetmeliği. sınav yönetmeliği .
3. Yasa ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak amacıyla bakanlıklar ve kamu tüzel kişilerince hazırlanan, düzenleyici kuralların tümü.

Kaynak: http://yonetmelik.nedir.com/#ixzz3NkSTGvKr


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder