8 Kasım 2014 Cumartesi


MİGEM SORUMLUMU YOKSA SORUNLUMU

Herşeyden önce Somaya bakalım, bence bu kazanın tek sorumlusu TKİ Genel Müdürlügüdür.Bu ruhsatın sahibi  olan kurum TKİ dir. Bu ruhsatı” Hizmet Alımı” altında (yada rödevans ile farketmez) kazaya neden olan işleticiye veren kurum TKİ dir.Yani anlayış olarak al sahayı babanın sahası gibi çalıştır, kömürü üret  sen dert etme ben  hepsini  FakFuk Fona alırım ve bana oy veren seçmenime kömürü dagıtırım diyen anlayışa hizmet eden kafa kiminse ,suçluda odur.

Koskoca TKİ olarak sahasında üretilecek kömür için hiç bir denetim mekanizmasını sözleşmesine  koymadan sahayı verirse olacagıda budur ,yok eger denetim mekanizması var sözleşmede yazılı diyorlarsa yine TKİ suçlu,sevgili  kardeşim TKİ nin sahasının başında MİGEM bekçilikmi yapacaktı.

Migem hiç bir sahanın  teknik nezaretçisi degildir ,kimseye üretim yada vardiya mühendisligi yapmaz,kimsenin İş Güvenligi uzmanı degildir.MİGEM sadece “tetkik aşamasında” oradadır ,kanuna göre yapılması gerekenleri  kontrol eder ,varsa eksik ve yanlışı tespit eder , düzeltilmesi için süre verir veya geçici olarak sahanın faaliyetini durdurur ve gider, takip etmenin anlamı sahanın bekçiligi degildir, sen arkanı dönersin her şey yine eski haline getirilir.Kanuna  göre sahadaki her aşamadan birinci derecede ruhsat sahibi sorumludur.Bunun aksi düşünülemez.Ermenekteki yanlış tada bu böyledir.

Sevk fişlerinin ve Devlet hakkının kontrolünüde bir başka kurumun yapması mümkün degildir eger bu iş Maliyenin işidir diyenler içeriden ise sadece işi (Devlet Hakkı) beceremedikleri ,bilmedikleri için bunu söylemişlerdir.Anayasanın 168.maddesi ve 3213 sayılı kanuna  göre Devlet Hakkı nın alınabilmesi için tek uzman birim MİGEM dir.Maliye Bakanlıgının bu işin üstesinden gelmesi mümkün degildir.(Bu konuyu her zaman daha geniş bir şekilde tartışabiliriz)

MİGEM kazalardan sorumlu olamaz ama MİGEM sorunludur,nedenmi

-Hizmet içi egitim anlayışı yoktur,yeni gelenler bile hemen tetkik için göreve gönderilmektedir.Bu nedenlede Sahada üretim kontrolünü yapmak ve imalatı çıkarmak için bile yeterli bilgi düzeyine sahip olan kişi sayısı çok azdır.

- -Arazi görevlerdirmelerinin süresi çok kısadır ,yetersizdir,sadece mali uzmanların saha başına  en az iki gün , arazide kalması gerekmektedir.

-Arazi yada tetkik görevi ulufe anlayışı ile yapılmaktadır,bu nedenle aldıkları maaş sebebi ile geçim sıkıntısı çeken arkadaşlar arazi görevini sadace” para”olarak görmektedirler.

-Siyasi baskı arazi görevlendirmelerinde bir etken dir  yani bir nevi kulluk sistemi anlayışı getirilmektedir ,buda raporların tarafsızlıgını etkilemektedir.

-Personelin karşılıklı güven anlayışı köreltilmiştir.

-Tüm atamalar siyaseten yapılmaktadır.

Bu liste daha uzar gider ....

 Ayhan Aykut

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder