25 Mart 2015 Çarşamba

YETKİLENDİRİLMİŞ “TESCİLLİ BÜRO”



YETKİLENDİRİLMİŞ “TESCİLLİ BÜRO”

Şimdi kanundaki tanımı bir hatırlayalım;
Yetkilendirilmiş Tüzel Kiler: (Ek: 4/2/2015-6592/2 md.) Genel Müdürlükçe yetkilendirilen, bu Kanun kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamaya yetkili, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olduğu ya da nyesinde nitelik ve nicelikleri yönetmelikle belirlenen mühendisler çalıştıran maden arama ruhsat sahibi veya işletmesi olan tüzel kişiler.
Bugünlerde ortalarda dolaşan bir taslak var doğrumudur değilmidir bilmiyorum ama;

         Bu çocuk zaten ölü doğduğu için ne yaparsanız yapın bunu diriltemezsiniz, yapmaya çalıştığınız şey “yetkilendirilmiş tüzel kişiler” adı altında yetkin kişi aramaya ve/veya yaratmaya çalışmak ise bu iş böyle yapılmaz.
        Yetkin olan kişi İNSAN’dır bir şirket, firma yada kuruluş değildir. Bunlar sadece akredite edilir, yetkilendirilmez onu akredite edende yada sizin tabirinizle “yetkilendirilmiş” yapanda bünyesinde çalıştırdığı yetkin insanlar ile verdiği hizmet ve/veya ürünün bölgesel ve/veya uluslararası standartlara göre kabul edilebilme faktörüdür.
       Yetkin kişi yada kişilerin bünyesel varlığına bakarak yaptığınız “yetkilendirme” yetkin kişi yada kişilerin o birimden ayrılması ile değersizleşir, “yetkilendirilmiş tüzel kişiler” doğduğu gibi soyut bir kavram olarak kalır.
          Kişilerin değil ama verilen hizmet ve/veya ürünün firma yada kurum bazında “yetkilendirilmesi” ise akreditasyondur, oda bu şeklide yapılmaz.
       Kısacası ortada dolaşan taslak doğru ise bununla ne “yetkin kişi” olur ne “akreditasyon” olsa olsa kafanıza göre seçtiğiniz ve  hukuken hiçbir geçerliliği olmayan” Büro Tescili” olur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder