9 Mart 2016 Çarşamba

YTK YÖNETMELİGİNDEN ,ŞİMDİDEN HAZIRLANMAK GEREKİYOR



           Amaç
          MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, tüzel kişiler veya maden arama ya da işletmecilerinin Maden Kanunu kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamak için, Genel Müdürlükçe tüzel kişilere yeterlik belgesi verilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
            Kapsam
            MADDE 2 –  (1) Bu Yönetmelik, tüzel kişiler veya maden arama ya da işletmecilerinin Genel Müdürlükçe yetkilendirilmiş tüzel kişi olarak yetkilendirilmesi, denetimi, uyarılması, yetki belgelerinin askıya alınması, süresinin uzatılması ve iptal edilmesi, bu tüzel kişiliklerce hazırlanan rapor, proje ve her türlü teknik belgenin Genel Müdürlüğe verilmesi, çalıştıracakları elemanların nitelikleri ile ilgili hususları kapsar.
           Tanımlar
          MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
           Yetkilendirilmiş Tüzel Kişi (YTK): Genel Müdürlükçe yetkilendirilen, Maden Kanunu kapsamında Genel Müdürlüğe verilmesi gereken rapor, proje ve her türlü teknik belgeyi hazırlamaya yetkili, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olduğu ya da bünyesinde nitelik ve nicelikleri bu Yönetmelikle belirlenen mühendisler çalıştıran maden arama/işletme ruhsat sahibi veya işletmesi olan tüzel kişiyi,

         Yetkilendirilmiş tüzel kişinin ve personelinin yükümlülükleri
             MADDE 10 – (1) YTK, yeterlik belgesi alma aşamasında sunduğu ve bu Yönetmeliğin 5 inci maddede yer alan personel değişiklikleri ile 6 ncı maddesinde sayılan belgelerde meydana gelebilecek değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren bir ay içinde Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde ceza puanı uygulanır.
(2) YTK, yeterlik şartlarını kaybettiğini on beş gün içinde Genel Müdürlüğe bildirir. Aksi takdirde yeterliğini kaybettiği tarihten itibaren verilen rapor, proje ve her türlü teknik belge Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında hata ve noksanlık olarak değerlendirilir. Verilmiş olan rapor, proje ve her türlü teknik belge ruhsat sahibi tarafından yetkili bir YTK’ya yeniden hazırlattırılır.   
 (3) YTK’nın, şirket hisselerinin yarısından fazlasının sahibinin mühendis olması şartını kaybetmesi halinde bu eksikliğini üç ay içerisinde tamamlaması gerekir. Aksi halde YTK’nın yetki belgesi askıya alınır ve YTK’ya ceza puanı uygulanır. YTK, yeterlik şartlarını kaybettiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde eksikliklerini tamamlamadığı takdirde yeterlik belgesi iptal edilir.
(4) Ortaklardan herhangi biri vefat ettiğinde, vefat eden ortağın hissesi kanuni vârislerine intikal eder ve vârisler şirket ortağı olarak kalabilirler. Ancak, vârislerin YTK yeterlik şartlarını sağlamaması durumunda vefat tarihinden itibaren altı ay içinde YTK’nın kurulma şartlarına uygun olacak şekilde hisse devirlerinin yapılması zorunludur. Aksi halde YTK’nın yetki belgesi askıya alınır. Vefat tarihinden itibaren bir yıl içinde de YTK’nın kurulma şartlarına uygun olacak şekilde hisse devirlerinin yapılmaması durumunda da yeterlik belgesi iptal edilir.
(5) YTK’nın kuruluş şartlarındaki zorunlu personellerde eksiklik olması durumunda YTK; rapor, proje ve her türlü teknik belge ile ilgili imza atmaya yetkili meslek grubundan personeli bulunması halinde en fazla on beş gün süre ile söz konusu rapor, proje ve teknik belgeleri Genel Müdürlüğe verebilir. Bu on beş günlük süre içerisinde personele yönelik eksikliğinin giderilmemesi halinde YTK’nın yetki belgesi askıya alınır ve YTK’ya ceza puanı uygulanır. YTK, yeterlik şartlarını kaybettiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde eksikliklerini tamamlamadığı takdirde yeterlik belgesi iptal edilir.
(6) YTK, personelin istifa veya işten ayrılma durumunu bir ay içinde Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür. Aksi takdirde, YTK’ya ceza puanı uygulanır.
  (7) Genel Müdürlük tarafından YTK’ya gönderilen yazılarda, bu Yönetmeliğin 6 ncı maddesi kapsamında beyan ettikleri adres/KEP adresi dikkate alınır. YTK, adres değişikliğini bir ay içinde Genel Müdürlüğe bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde, YTK’nın belge alırken beyan ettiği adres/KEP adresi ile yapılan yazışmalar YTK’ya tebliğ edilmiş sayılır.
(8) YTK tarafından hazırlanan rapor, proje ve her türlü teknik belge için, Yönetmeliğin Ek-2’sinde örneği verilen personel tablosunu doldurup dosyasına eklenmesi zorunludur.
(9) Rapor, proje ve her türlü teknik belgenin tamamında yer alan bilgilerin doğruluğundan YTK ve imza sahipleri sorumludur.
(10) YTK, hazırladığı rapor, proje ve hiçbir teknik belgede, kaynağı gösterilmeden alıntı yapamaz.
(11) YTK, hazırladığı rapor, proje ve hiçbir teknik belgede proje konusu ile ilgisi olmayan bilgi veya belge sunamaz.
(12) YTK, hizmet vereceği ruhsat sahipleri ile önceden sözleşme yapmak zorundadır. Sözleşmeler, yapıldığı ve iptal edildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde Genel Müdürlüğe bildirilir. Aksi halde ceza puanı uygulanır. Sözleşme yapılmadan Genel Müdürlüğe verilen rapor, proje ve her türlü teknik belge geçersiz sayılır. Bir ruhsat sahası için birden fazla YTK ile sözleşme yapılamaz. Ancak, aynı ruhsat sahasında farklı işletmecilerin faaliyet göstermesi ve/veya arama faaliyetinde bulunulması durumunda farklı YTK’lar ile sözleşme yapılabilir.
(13) Ruhsat sahibi ile YTK arasında yapılan sözleşmenin sona ermesi halinde ruhsatla ilgili YTK’da bulunan tüm bilgi ve belgelerin birer suretinin ruhsat sahibine verilmesi zorunludur. Aksi halde ceza puanı uygulanır.
(14) YTK, istihdam ettiği personelinin Genel Müdürlük tarafından ve/veya yetkilendirdiği kurum/kuruluşlarca düzenlenen eğitime en az beş yılda bir katılımını sağlamakla, sertifika aldırmakla, ilgili personel eğitime katılmakla yükümlüdür. Aksi halde ceza puanı uygulanır.
(15) YTK, veri güvenliğine ilişkin gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür. Maden ruhsat sahiplerine taahhüt ettiği yükümlülüklere ilişkin olarak, elektronik/kâğıt ortamında ürettiği her türlü bilgi ve belgenin paylaşımı ve ifşası Genel Müdürlük, maden arama/işletme ruhsat sahibi veya işletmecilerinin iznine tabidir. Aksi halde ceza puanı uygulanır.
(16) YTK ve personeli, Kanun ile belirlenmiş süreler içinde, Kanunda ve bu Kanuna dayalı yürürlüğe konulan Yönetmeliklerde belirtilen mevzuata ve mesleki etik kurallarına uygun ve tam olarak görevlerini yerine getirmek zorundadır.
 (17) YTK tarafından prosedürler, planlar, talimatlar, görev tanımları ve standart formlar hazırlanarak, ilgili tüm çalışmalar, hizmetler ve YTK’larda bu Yönetmeliğin 5 inci maddesi kapsamında istihdam edilen personelin her ayın tamamına ait SGK hizmet listesi kayıt altında tutulur ve Genel Müdürlüğün YTK’yı denetimlerinde hazır bulundurulur. Bu listeler her yıl Ocak ayında Genel Müdürlüğe bildirilir. Aksi halde ceza puanı uygulanır.
(18) Nisan ayından başlamak üzere YTK’lar yer altı kömür işletmelerinde üç ayda bir, diğer yer altı maden işletmelerinde ise altı ayda bir EK-5’de yer alan raporu hazırlayarak bir örneğini ruhsat sahibi ile işletmeciye vermekle ve bir örneğini kendi bünyesinde muhafaza etmekle yükümlüdür. Aksi halde ceza puanı uygulanır. Maden işletme faaliyetinde bulunulmaması durumunda raporlama yapılması zorunlu değildir. 

           Öncelikle bugüne kadar hazırlanan taslak yönetmeliklerin hiçbirinde Hammadde Üretim İzni bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının bu yönetmelik de hangi noktada durduklarını göremedim. Taslak yönetmeliğe bakarsak MİGEM tarafından alınacak tüm evrakların YTK` lar aracılığı ile verilmesi gerekiyor.Bu konu neden önemli çünkü bir sonraki yazıda sayılar konuşacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder